Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Chiril, a facut autoritatilor ruse o serie de propuneri si recomandari referitoare la apararea familiei si copiilor, la ajutorarea copiilor ramasi fara parinti, la sustinerea familiilor numeroase si, nu in ultimul rand, la opozitia fata de avort. Recomandarile au fost facute in ajunul dezbaterilor de catre Consiliul de Stat al Rusiei a problemei cu privire la politicile publice de sprijinire a familiilor, mamelor si copiilor din Federatia Rusa. Potrivit ziarului “Rossiiskaia Gazeta”, seful Serviciului de presa al Patriarhiei Ruse, pr. Vladimir Vighileanski, a explicat ca “inca din primele zile ale noului an, Patriarhul Chiril doreste sa atraga atentia guvernului asupra familiei”. “Sa presupunem ca astazi acest lucru suna banal, insa familia, copilul reprezinta inceputul inceputurilor, fara de care toate celelalte probleme ale societatii sunt pur si simplu lipsite de sens. Daca sufera familia, se destrama fundamentele societatii. E similar cu ceea ce se intampla organismului fiecaruia dintre noi: daca in vasele de sange exista cheaguri, intregul organism sufera. Iar Biserica, fiind preocupata de sanatatea morala a poporului, nu poate sa nu se adreseze acestui subiect”, a mai adaugat pr. Vighileanski.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a propus, mai intai, ca Ministerul Sanatatii Publice sa adopte instructiuni potrivit carora medicul sa dea un loc prioritar pastrarii sarcinii si sa nu ia initiative pentru intreruperea ei. De asemenea, a cerut sa se introduca in practica medicala, “dupa exemplul tarilor straine dezvoltate, o perioada obligatorie de asteptare de doua saptamani, de la inregistrarea “Consimtamantului informat”, un document semnat de femeie inainte de avort”. O alta cerinta a fost sa se “excluda efectuarea avorturilor din banii contribuabililor si sa se scoata operatia de avort din sistemul de asigurari de sanatate, cu exceptia cazurilor de pericol direct pentru viata mamei”.

Problema neobligativitatii statului de a plati pentru avorturi a mai fost mentionata si in iunie 2010 de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Vsevolod Ceaplin, presedintele Departamentului Sinodal pentru Relatia Bisericii cu Societatea, intr-o conferinta de presa dedicata actiunii interregionale “Rusia pentru viata”. El a subliniat atunci ca “ar trebui sa se puna problema neplatii de catre contribuabili pentru avorturi”, iar “evaluarea eficientei serviciilor de sanatate materna sa se faca nu dupa numarul avorturilor efectuate, ci dupa numarul de copii salvati” prin consiliere si promovarea nasterii de copii. Potrivit prelatului rus, este nevoie ca “despre adevarul avortului sa se vorbeasca pe larg in mijloacele de informare in masa, in reclama sociala, sa vorbeasca pedagogii, psihologii, clerul, insesi femeile care si-au omorat copiii nenascuti si care se caiesc de ceea ce au facut”. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse mai propune autoritatilor crearea de centre de criza de sarcina in fiecare maternitate, cu participarea unui psiholog si a reprezentantilor religiilor traditionale, precum si crearea unei retele de adaposturi pentru mamele singure, in situatii dificile. Statul ar putea oferi spatiu si resurse pentru infiintarea unor astfel de centre, iar Biserica ar putea ajuta la pregatirea personalului, in special a voluntarilor de caritate. Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii s-a referit la avort si intr-un context international, in octombrie 2010. El a salutat atunci decizia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de adoptare a rezolutiei ce sustine dreptul medicilor de a refuza sa faca avorturi.