La reuninea lor recentă de la Bruxelles din 31 ianuarie ministerele de externe ale statelor din UE au respins un proiect de rezoluție care condamnă atrocitățile recente împotriva minorităților creștine din Egipt și Irak. Deși întâlnirea a dost precedată de o rezoluție fără echivoc a Parlamentului European (PE) pe 20 ianuarie de condamnare a creșterii atacurilor asupra minorităților creștine din Orientul Mijlociu, Africa și Asia și în urma unei recomandări la fel de explicite de către Consiliul Europei (CoE), pe  27 ianuarie, Consiliul de Miniștri nu a fost de acord să includă cuvântul ”creștin” în proiectul de declarație, spunând că au vrut să evite folosirea unor expresii ”incorecte politic”. Deși majoritatea actelor de violență religioasă din ultimii ani au fost săvârșite împotriva creștinilor (sute de creștini fiind omorâți cu cruzime de Crăciun) și în ciuda declarațiilor clare ale Parlamentului European și ale Consiliului Europei, Înaltul Reprezentant al UE, doamna Catherine Ashton a refuzat să facă referiri explicite la victimile ”creștine” ale acestor atacuri în declarația ministerială care trebuia să condamne aceste tipuri de persecuție religioasă.

Poziția ei a fost aprobată și susținută de cinci miniștri de externe: Luís Amado (Portugalia), Trinidad Jiménez (Spania), Jean Asselborn (Luxemburg), Brian Cowen (Irlanda, reprezentată de către reprezentantul său permanent) şi Markos Kyprianou (Cipru). Italia, Franţa, Ungaria şi Polonia au sprijinit ferm eforturile de a condamna în mod explicit persecutarea creştinilor. Subiectul va fi discutat din nou în cadrul Consiliului de Miniştri pe 21 februarie.

Implicaţi-vă!

În pregătirea pentru discuţiile din 21 februarie, vă rugăm să scrieţi către Ministrul de Externe din țara dumneavoastră şi exprimați-vă indignarea (pentru Spania, Portugalia, Irlanda, Luxemburg, Cipru) sau sprijinul dvs. (pentru Italia, Franţa, Ungaria, Polonia). Puteţi alege, de asemenea, să încurajați miniștrii de externe a celorlalte țări care nu au adoptat încă o poziție. Mai multe informaţii privind contextul:

Discuţia miniştrilor de externe a avut loc la cererea Parlamentului European, care a invitat în mod explicit “viitorul Consiliu al Afacerilor Externe în 31 ianuarie 2011 pentru a discuta problema persecutării creştinilor şi respectul pentru libertatea religioasă […] “, în rezoluţia sa din 20 ianuarie. Textul adoptat de Parlament listează numeroase recente atacuri, crime şi persecuţii ale creştinilor, printre ele numărându-se cele din Alexandria (1 ianuarie 2011), Ciprul de Nord (25 decembrie 2010), Irak (1 noiembrie, 22 şi 10, 27 decembrie şi 30 , 2010), Filipine (25 decembrie 2010), Nigeria (24 decembrie şi 25, în 2010; 11 ianuarie 2011) şi “condamnă cu fermitate toate actele de violenţă împotriva creştinilor şi a altor comunităţi religioase”. Recomandarea din 27 ianuarie privind violența împotriva creştinilor în Orientul Mijlociu emisă de Consiliul Europei este la fel de clară cu privire la chestiune, declarând că “situaţia a devenit mai gravă de la începutul secolului 21 şi, dacă nu este abordată în mod corespunzător, aceasta ar putea conduce la dispariţia – în termen scurt – comunităţilor creştine din Orientul Mijlociu.” În plus, documentul include un apel pentru obligaţile clare şi concrete din partea statelor, cum ar fi înfiinţarea unui organism de monitorizare pentru persecuţia religioasă, dezvoltarea unei politici cuprinzătoare de azil pe motive religioase (cu o atenţie specială asupra celor care se convertesc la o altă religie), precum şi promovarea unor politici pentru a ajuta la relocarea refugiaţilor creştini în ţările lor de origine.

Raportorul de recomandare şi preşedintele Grupului PPE a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deputatul italian Luca Volontè, şi-a exprimat dezamăgirea lui referitor la refuzul  doamnei Ashton şi a celor cinci Miniştri ai Afacerilor Externe de includere a trimiterilor către victimele creştine. “Incapacitatea de a sta în picioare ca un singur glas european împotriva atrocităţilor recente comise împotriva creştinilor în multe părți ale lumii este absolut de neînţeles”, a spus Volontè, “mai ales după cele două texte fără echivoc adoptate de Parlamentul European şi Consiliul Europei”.

Ministrul italian de externe Franco Frattini a declarat reporterilor că “textul final nu include nici o menţiune referitoare la creştini, ca şi cum ar fi vorba de altceva, asa că am cerut ca textul să fie retras, aşa că de fapt, textul a fost retras”. Frattini a pledat pentru un mesaj clar din partea miniştrilor de externe europeni pentru a sprijini şi proteja creştinii persecutaţi din întreaga lume. După reuniunea miniştrilor de externe, el a vorbit de un “exces de secularism”. Deputatul maltez David Casa a reacţionat cu furie şi neîncredere. “Cum este posibil să condamnăm în mod corespunzător aceste atrocităţi fără nici o menţiune a obiectivelor?”, A spus el. “Am devenit incapabili de a condamna atacurile asupra creştinilor noştri. Ce  zi tristă pentru Europa!”

Sursa: http://www.europeandignitywatch.org

Traducere: Bogdan M. Epure

 

Advertisements