Patriarhul copt al Alexandriei afirmă că Biserica se alătură în Egipt tuturor “cetăţenilor loiali” în a-i mulţumi Domnului pentru “minunatul succes” al mişcării de tineret, începută luna trecută şi care a condus la demisia preşedintelui. Cardinalul Antonios Naguib a afirmat acestea într-o declaraţie făcută publică duminică, în care mai spune: “Suntem siguri că toate aşteptările vor fi împlinite, cu voia lui Dumnezeu”.

Din 25 ianuarie, Egiptul a fost locul unor masive proteste şi demonstraţii ce au cerut demisia lui Hosni Mubarak. Acesta s-a retras vineri, iar un consiliu militar a preluat conducerea ţării. Cardinalul a vorbit despre “situaţia nepotrivită ce a controlat ţara de atâţia ani”. Şi-a exprimat speranţa pentru “un viitor mai bun şi mai luminos pentru egipteni”. “Egiptul şi-a marcat istoria de 7.000 de ani cu litere de lumină şi de foc”, a mai afirmat prelatul. “Şi acum străluceşte cu o nouă lumină.”

Patriarhul a asigurat de rugăciunile sale pentru cei răniţi în lupte şi pentru victimele violenţelor şi vandalismului. Protestele au făcut prezentă “o realitate ce era absentă de atâta timp, adică unitatea cetăţenilor, tineri şi bătrâni, creştini şi musulmani, fără distincţie şi discriminare, în scopul binelui Egiptului şi pentru siguranţa ţării”. “Suntem siguri că aceste sentimente ce domnesc în inimi vor dura în viitorul apropiat şi îndepărtat. Acum este timpul pentru o angajare serioasă şi decisivă, pentru ca Egiptul să fie la înălţime social, economic şi politic, şi să strălucească din nou cu civilizaţia sa străveche.”